Élő állat is belekerül a húsvéti csokoládés kosárba  

Már szinte hagyományosnak mondható, hogy a Húsvét egyet jelent az élő állatok ajándékozásának időszakával. Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza, az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba.


 Az ünnepek alatt az ajándékállatok néhány pillanatnyi mosolyt varázsolnak a családtagok arcára. Aranyos, ahogy a kisnyuszi, kiscsibe meglepetten rohangál a szőnyegen, miközben felderíti új környezetét. A napok múlásával az állatkák (amelyek túlélték az első napokat) egyre nagyobb terhet jelentenek minden egyes családtagnak, a gyereknek és a szülőnek egyaránt. Az óvodában, iskolában lévő gyerekek elől a szülők sok esetben vágásra, hulladékkonténerre ítélik vagy egyszerűen szélnek eresztik a “fényét” elvesztő élőlényt, mert már csak egy egyszerű, unott terhet jelent…HOGYAN LEHET MEGAKADÁLYOZNI AZT? HOGY 

ÉLŐLÉNYEKKEL SANYARÚ MÓDON LEGYÜNK KÉNYTELENEK BÁNNI?

Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezetre tudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásároló élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.

Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő, de a lehetőségek közepette NE hagyjuk magunkat befolyásolni! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után, semmi más…
Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot.
Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. A leghumánusabb lehetőséget keressük az állat további sorsának figyelembevételével. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás!

Mit ajándékozzunk húsvétra?
Élő állat helyett van alternatíva: csokidíszeket, szintetikus alapanyagokból készült figurákat – plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat.

Oszd meg ha tetszett:
FaceBook  Twitter