Kevesen tudják, hogy a közel 5 évtizedre visszatekintő lézertörténelemben nagyon fontos szerepet játszottak magyar kutatók is. A “lágylézer feltalálója” ugyanis Dr. Mester Endre professzor, aki 1966-ban egy Orvosi hetilapban publikálta először az eredményeit. Ez volt a világon a témában íródott első értekezés. A professzor és segítője, Dr. Rózsa Károly az alacsony teljesítményt kibocsájtó lézer esetleges “káros” mellékhatásait kutatták. Kísérleteik során jöttek rá arra, hogy az alacsony teljesítményű lézer az élő szervezetekben biostimulációt okoz.

 

A lágylézer segítségével a légúti problémák, gyulladások, krónikus fájdalmak, nehezen gyógyuló sebek, felfekvések, fekélyek és bőrbetegségek is eredményesen kezelhetőek az állatgyógyászat területén is

A lágylézer terápia kis energiájú (0,5 – 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik mely számos pozitív biológiai hatással bír. A sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyag termelést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. Az ödéma csökkentés révén csillapítja az izom és ínfeszültségeket, így a balesetet szenvedett állat igen hamar megszabadulhat a fájdalmától.

A lézerterápia gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható. Hatására a krónikusan szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyhatók. A 3-5 percig tartó lágylézer kezelés fájdalommentes és többször ismételhető. A terápiának szakavatott kezekben nincsenek mellékhatásai, azonban csak előzetesen kivizsgált beteg kezelhető.

Alkalmazási területei:
• mozgás közben elszenvedett rándulások, ficamodások heves fájdalmának csökkentése, duzzanatok csillapítására, izomgörcs oldására
• tartós, régóta húzódó ízületi vagy belső gyulladások kiegészítő kezelésére, idegrendszeri funkciózavar javítására, fájdalom enyhítésére
• neurológiai eredetű ideggyulladások és fájdalmak, perifériás bénulások kezelésére
• fül, orr, nyelőcső, légcső gyulladásainak, sérüléseinek kezelésére (külső hallójárat gyulladása, dobhártya-sérülések kiegészítő kezelésére, tartós torokgyulladás esetén, krónikus nátha kezelésére, melléküreg-gyulladások kiegészítő terápiájaként)
• bőrgyógyászati megoldásként (hámhiányos állapotok – lábszárfekély, dermatitisek, ekcémák, égési sérülések)
• Fog és szájüreg megbetegedései (szájnyálkahártya-gyulladás és sérülés esetén, fogínygyulladáskor, traumás szájfájdalmakkor)
• bélbetegségek kiegészítő kezeléseként

A kezelés időtartama és menetrendje:
A fájdalom csökkenéséig legalább 5-6 kezelés szükséges, de 10-15 kezelés is szükségessé válhat, kivételesen 20 is. Egyszerre egy fájdalmas testrész kezelése történik.
Akut esetben naponta vagy másnaponta kezelünk 1-2 hétig, majd heti 2 alkalommal. Krónikus esetben az első két héten egy-két alkalommal kezelünk, majd hetente egyszer a tünetek megszűnéséig, vagy enyhüléséig.

A lágylézer kezelés előnyei:
Fájdalommentesség és a relatív gyors eredmény. Nincs mellékhatása. Akut panaszok esetén a gyógyulás feleannyi idő alatt áll be, mint lágylézer kezelés nélkül. Bizonyos kórképeknél még akkor is érhető el eredmény, ha már más terápiára nem reagál a beteg pl. degeneratív ízületi betegségek esetén. Többször ismételhető, más terápiákkal kombinálható.

A lágylézer kezelés alkalmanként 2.000 Ft.

Oszd meg ha tetszett:
FaceBook  Twitter