Magazin

A tudósok már felismerték, hogy sok állatfaj képes szerelembe esni. Számos faj feltűnő jelekkel, hangokkal, szagokkal hívja fel magára a lehetséges nemi partner figyelmét. A szerelmi hirdetések között találhatók fényreklámok (szentjánosbogár), zeneszámok (tücskök, békák), de akadnak szagos hirdetések is (bakkecske), vagy a misztikus feromonokkal csábító lepkék. Lássuk, hogy is van a szerelem az állatvilágban!

Bővebben...


Amikor egy család vagy egyedülálló személy úgy dönt, maga mellé fogad egy állatot, sok szempontot kell figyelembe vennie. Ha valaki állatvásárlás, befogadás mellett dönt, sok kérdést kell feltennie magának, számos szempontot kell mérlegelnie. Az első, milyen állatfaj lenne neki a megfelelő. A legnehezebb döntést azoknak kell meghozniuk, akik kutyát szeretnének. Tudni kell, hogy társállatnak, sportolási célra választják, esetleg munkát akarnak végeztetni vele. Társként számtalan fajta közül lehet választani, ezért szűkíteni kell a kört aszerint, hogy kertes házba vagy lakásba kerül az eb.

 Hozzávetőlegesen a 20 kg-nál nehezebb kutyák minden esetben csak kertes házban érzik magukat jól a nagyságuk és a nagyobb mozgásigény miatt. Kisebb súlyúak lakásba is kerülhetnek, de biztosan jobban érzik magukat egy kertben. Fontos szempont, hogy gyerek mellé, vagy idős házaspárnak lesz-e az eb. A kisgyerekek közelében csak jó idegrendszerű nyugodt állat való, olyan fajta, amelyet terápiás munkára is használnak, de mindenek előtt megbízható legyen, szeresse a gyerekeket, és egyáltalán ne harapjon.

Idősebb embereknek a könnyen tanítható, nyugodt, kisebb fajtákat javasoljuk, amelyekkel nincs sok gond, és a sétáltatás nem jelent problémát. Bárhogyan is döntenek, azt tudni kell, hogy a kertes házban tartott ebeknek is szükségük van sétáltatásra naponta többször is, és fajtától függetlenül a kutyaiskola mindenkinek javasolt. Ez naponta minimum 2-3 órát vesz igénybe, ezért azok számára, akik kora reggel indulnak el otthonról, és késő este érkeznek haza, nem a kutya a megfelelő választás. Nem beszélve a sportolási célra vagy munkára használt állatokról. Mindkét esetben egy-egy életformáról van szó, amit kedvencünk léte végéig kell követni. A nehezen nevelhető, nagy testű vagy harci ebként is ismert fajtákat csak kemény kezű, hozzáértő, határozott embereknek ajánljuk, hisz ezen fajták veszélyt jelenthetnek ránk nézve, ha nem megfelelően vannak tartva és nevelve.A cicákkal más a helyzet. Ők is jobban érzik magukat kertes házban, de azért tökéletes macskaéletet élhetnek egy inger-dús lakásban is. Fontos tudni, hogy az egyes fajtáknak különböző az igénye az etetés, foglalkozás, mozgás, bundaápolás, stb. terén, és ezek alapján kell választani. Kisgyermek mellé egy cica csak akkor javasolható teljes biztonsággal, ha megoldható az időszakos elszeparálásuk abban az esetben, amennyiben nincs a közelben felnőtt felügyelet. Ha a lakásban nagy értékű bútorok, vagy más kiegészítő tárgyak találhatók, egy cica perceken belül értékcsökkenté teheti azokat. Napi kétszeri etetésre, odafigyelésre, törődésre és játékra nekik is szükségük van, és őket sem lehet sok időre magukra hagyni.

Manapság a nagy divatnak örvendő vadászgörény-tartás nem nevezhető könnyebbnek az előzőeknél. SŐT! Tartásuk, nevelésük, etetésük speciális tudást, türelmet és időt igényel, ezért csak olyan embereknek merjük ajánlani, akik kellően felkészültek és hajlandóak energiát belefektetni az ideális együttlét kialakítása érdekében. A görény is alapvetően harapós állatnak számít, ezért a tudatos nevelés és hozzáértő bánásmód elengedhetetlen.

A kisebb testű állatokkal (legyen az nyuszi, tengerimalac, csincsilla, degu, stb) is sokat kell törődni. Szükségük van társra, akivel kommunikálhatnak, ezenkívül játékra, inger-dús környezetre, és állandó gondoskodásra.

Bármelyik állatról is van szó, tartásuk, etetésük és velük való foglalkozás megfelelő gyakorlatot igényel, melyek hiányában komoly problémák léphetnek fel, akár betegséget is okozhatnak kedvencüknek, ezért az állatorvost, vagy egy hozzáértő embert kell megkérdezni, vagy utána kell olvasni megfelelő folyóiratban, mielőtt társnak választanak egy fajt, fajtát.

 

Miért “ragadnak össze” párzás után a kutyák?

A kutyák párzásának érdekessége, hogy a párzás során a szuka és a kan hosszú időre “összeragad”, azaz nem tudnak szétválni (s a szétválást nem is szabad erőltetni). Korábban sokféle elmélet született a jelenség okának magyarázatára. A félreértések abból adódtak, hogy először az “összeragadást” a párzást követő jelenségnek tekintették, mintegy “utóhatásnak”. Pedig valójában ez a jelenség a párzás, az ejakuláció része, mégpedig annak igen fontos (leghosszabb) 3. fázisa. Akkor nézzük röviden a kutyák ejakulációjának 3 fázisát:

Bővebben...

A modern korban 1919-ben, Washingtonban használtak először állatokat egy mentálhigiénés programban.

A klinikai pszichológiában pedig egy véletlen folytán, 1968-ban indult el az állatok használata. Dr. Boris Levinson hosszú ideje próbált egy viselkedési zavarokkal küzdő gyermekkel kapcsolatot kialakítani, sikertelenül. Az egyik foglalkozáson jelen volt az orvos retrievere is, aki váratlan segítségnek bizonyult. Az addig meg sem szólaló kisfiú azonnal odament a kutyához, simogatta, beszélt hozzá, majd a pszichológussal is hajlandó volt szóba elegyedni, először csak a kutyával kapcsolatos dolgokról, de hamarosan már kötetlenül beszélgetett a gyógyítóval is. Dr. Levinson egész további munkásságát az új módszer elterjesztésére fordította.

Bővebben...Élő állat is belekerül a húsvéti csokoládés kosárba  

Már szinte hagyományosnak mondható, hogy a Húsvét egyet jelent az élő állatok ajándékozásának időszakával. Szülők, nagyszülők és testvérek kiscsibékkel, nyuszikkal térnek haza, az egyébként állatoktól csendes családi házakba, lakásokba.


 Az ünnepek alatt az ajándékállatok néhány pillanatnyi mosolyt varázsolnak a családtagok arcára. Aranyos, ahogy a kisnyuszi, kiscsibe meglepetten rohangál a szőnyegen, miközben felderíti új környezetét. A napok múlásával az állatkák (amelyek túlélték az első napokat) egyre nagyobb terhet jelentenek minden egyes családtagnak, a gyereknek és a szülőnek egyaránt. Az óvodában, iskolában lévő gyerekek elől a szülők sok esetben vágásra, hulladékkonténerre ítélik vagy egyszerűen szélnek eresztik a “fényét” elvesztő élőlényt, mert már csak egy egyszerű, unott terhet jelent…HOGYAN LEHET MEGAKADÁLYOZNI AZT? HOGY 

ÉLŐLÉNYEKKEL SANYARÚ MÓDON LEGYÜNK KÉNYTELENEK BÁNNI?

Húsvét előtt gondoljuk végig, hogy valóban szívesen tartanánk-e állatot a lakásban, és a későbbi években hogyan fognak ettől megváltozni hétköznapjaink. Például mi lesz jövő húsvétkor? Nyaralás alatt? Mindig gondolnunk kell a környezetre tudatos (állatra nézve felelős) állattartásra, tehát az ajándékba vásároló élő állat egész életére kiható döntésünk következményeire.

Sokszor befolyásolja a tudatlan, informálatlan vásárlót a gazdasági (hátsó-) szándékkal árusító kereskedő, de a lehetőségek közepette NE hagyjuk magunkat befolyásolni! Ha nem vagyunk biztosak az állat további sorsát illetően, akkor NE vásároljunk ajándékként élő állatot sem húsvétra, sem más ünnepi alkalmakra. Az esetek többségében az élőlény csak egy unott teher marad az ünnep után, semmi más…
Az is lehet, hogy már megvásárolta valaki az ajándéknak szánt kisállatot, és csak ezután eszmél rá a nyakába vett terhekre. Ez esetben semmiképpen ne eressze szélnek senki a felesleges állatot, és ne is dobja a szemétgyűjtő konténerbe. Célszerű kertes házba, állatvédelmi telepre elajándékozni a húsvéti nyuszit, kiscsibét, és a többi ajándék állatot.
Figyelembe kell vennünk az állatok kiszolgáltatott helyzetét, és azt, hogy ezzel az ember nem élhet vissza. A leghumánusabb lehetőséget keressük az állat további sorsának figyelembevételével. Élő állat ajándékozást visszatartó tényező lehet, hogy mára már bűncselekmény az állatkínzás!

Mit ajándékozzunk húsvétra?
Élő állat helyett van alternatíva: csokidíszeket, szintetikus alapanyagokból készült figurákat – plüss játékot vagy tartós emléktárgyakat.

Kevesen tudják, hogy a közel 5 évtizedre visszatekintő lézertörténelemben nagyon fontos szerepet játszottak magyar kutatók is. A “lágylézer feltalálója” ugyanis Dr. Mester Endre professzor, aki 1966-ban egy Orvosi hetilapban publikálta először az eredményeit. Ez volt a világon a témában íródott első értekezés. A professzor és segítője, Dr. Rózsa Károly az alacsony teljesítményt kibocsájtó lézer esetleges “káros” mellékhatásait kutatták. Kísérleteik során jöttek rá arra, hogy az alacsony teljesítményű lézer az élő szervezetekben biostimulációt okoz.

Bővebben...
Újabban a kicsik már az óvodában megtanulják a híres nyuszi történetét.


Jó, legyen!
Karácsonykor jön az angyal, aki a 
fa alá helyezi az ajándékokat, de Húsvétkor mit tegyünk?
Hova helyezzük a nyuszi ajándékait?


 

Bővebben...

Bevezető

Csokoládét sokan adnak a kutyájuknak abban a reményben, hogy az a számukra is “boldogság hormon” csupán, ami a legrosszabb esetben is csak hizlal. Esetleg hallották már, hogy a kutya számára a csokoládé mérgező lehet, de már máskor is próbálták, igaz, akkor kevesebbel vagy más fajtával. Most pedig haldoklik a kedves kutya… Talán ez lehetne a tipikus bevezető a csokoládémérgezés ismertetéséhez.

Bővebben...